Брюксел иска повече жени началници

Ако бизнесът не въведе квоти, ЕК ще ги наложи административно
Обновена: 2 мар 2011 22:06 | 2 мар 2011 22:03,
137
Брюксел иска повече жени началници
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия ще наложи задължителни квоти за жени началници в частните фирми, ако бизнесът не го направи сам. Плановете на комисаря за основните права са до 2015 г. 30 на сто от членовете на управителни съвети на компаниите да са жени, а до 2020 г. да станат станат 40 на сто.

Брюксел е изчислил, че жените началници успяват да осигурят по-голяма печалба на фирмите, тъй като са по-умели при подбора на персонала, в привличането на клиенти и в оценката на риска. В добавка те успяват да привлекат за клиенти и повече фирми, които се ръководят от жени.

Изследване на консултантската компания McKinsey показва, че компаниите, които имат повече жени в ръководството си печелят до 56 на сто повече от чисто мъжките.

В същото време положението в Европа е плачевно. Начело на управителните съвети на листваните на борсата големи фирми има само 3% жени, а в управителните им съвети те са едва 12 на сто.

Броят на жените на лидерски позиции в големия бизнес се покачва с около половин процент годишно, което означава, че ще са нужни още около 50 години, за да се достигне желаното от Еврокомисията равнище.

Според Брюксел неравенството, което се пренася и върху заплатите за един и същ труд, е неоправдано, тъй като 60% от завършващите университети са жени. По този показател България е 11-а сред членките на съюза.

Затова комисар Вивиан Рединг обяви, че дава 12 месеца на фирмите да решат доброволно да вземат повече жени за директори и вицепрезиденти. Ако това не бъде направено до 8 март 2012 г., Европейската комисия ще наложи задължителни квоти на публичните дружества.

Най-много жени директори има в Норвегия (42%), Швеция и Финландия - почти всяка трета. В Малта обаче те са само 2%. България е малко под средното в Европа, тя е на 20-о място сред 33-те държави на континента - около 11%.

По брой на жените началници Централна Европа води пред останалите европейски държави заради инерцията отпреди падането на Берлинската стена.

Изключение правят няколко държави, в които има закони за женските квоти - Испания, Франция и Норвегия, които гонят 40-процентното дамско участие в управлението.

Бизнесът в Швеция, Дания, Финландия и Холандия е решил проблема с доброволни етични кодекси.

Брюксел се е захванал с частния бизнес, тъй като там неравенството е най-изразено. В политиката нещата изглеждат по-добре. Жените министри са около една трета, в парламентите делът е над 20%, а в европарламента дори са 35 на сто от всички депутати. В съдилищата жените в Европа са около една трета.

Битката за равноправие обаче не винаги има позитивен резултат, предупреди британският консервативен евродепутат Саид Карим. Според него вчерашното решение на европейския съд в Люксембург, с което се забранява предлагането на различни премии за жени и мъже при медицинските и автомобилните застраховки, както и в пенсионни схеми, ще вдигне цените за дамите.

Британските застрахователи предупредиха, че това решение ще оскъпи с около една четвърт автомобилните застраховки за жени. Тъй като те причиняват по-рядко пътни инциденти от мъжете, досега във Великобритания жените можеха да вземат по-евтина автозастраховка от мъжете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
0
 
! Отговори
Васко преди 13 години
И как точно ще ме накарат да назнача някоя пикла, която само си кръстосва краката и гледа под бюрото на колегата отсреща дали не му е станал от това че се е завъртяла в офиса и цял ден пуши или пък някоя леля, за да си похапва киселото мляко и обикновените бисквити на работното място?!!? (справка - НАП, банките, особено курвенската ПроКредит, общините - само кърлежи и пиявици там, едни от други по-ненужни, важи и за общинарите, всякакви други държавни институции, агенции, комисии и подобни
134
0
 
1
 
! Отговори
роно2 преди 13 години
дедо ви роно па ги иска тия двете руси4ките бамбини за секлецарки
133
1
 
1
 
! Отговори
радопа преди 13 години
Абе тия от европейския съюз да не се месят в чуждите работи,дане би те да ни плащат заплатите или данаците та си позволяват да ни бъдат ментори!Ние сме си отделна държава със собственни закони и приоритети!1300годиниБГ.
132
0
 
5
 
! Отговори
сдфсдсдф преди 13 години
европейския съюз малко по малко се превръща в диктатура...
131
1
 
1
 
! Отговори
Мечо преди 13 години
антака нааа....ся мойту Аше ще става шефка я...хем за дискиминацията....таковата e за *** дето ни мразят и жените дето мразят....ся двойна рабута ши прай Ашето... тя без туй не гледа дисата,защото те работят на гарата такова пари им дават хората и само са гледа сичкото ромчета,хем и аз ще имам повече време алумин и мед да земам,ашкоулсун на европата
130
1
 
2
 
! Отговори
ахахххаах преди 13 години
Евр(оп)ейската Комисия да не ни дава акъл..ние си имаме достатъчно :) пари ни трябват,защото нашите тиквеници само ги крадът...а ние си внасяме данъци и плащаме осигуровки.... и цените са ни като на Евр(оп)ейския Съюз...само заплатите ни не са еврейски,а български....искаме и ние еврейски заплати да го ***... нищо,че не сме еврей :)
129
2
 
2
 
! Отговори
хахаа преди 13 години
е аз ако имам фирма те ли ще ми кажат кого да сложа на шеф? хахаха някоя кифла ако иска да е началник да си направи собствена фирма с парите от свирките и така... нали знаете лафа : ако искате да се върши работа вземете си секретат,а не секретарка ... секретаря ще е по-изпълнителен,наблюдателен и изпълнителен от някоя блондинка с дълги крака дето да мисли за секс и чалга само
128
2
 
3
 
! Отговори
частник преди 13 години
тия първо да си изберът правителство и тогава да ми дават акъл кво да правя в мойта фирма *** еврейски
127
0
 
8
 
! Отговори
hitzkov преди 13 години
За да бъде един човек назначен на ръководещ пост,критерият е един-професионализъм.Половата принадлежност няма абсолютно никакво значение.
126
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 13 години
1
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kомплексари!
124
3
 
2
 
! Отговори
Владко преди 13 години
О, да, имаме си една такава началничка в нашата фирма и е пълна скръб. Веднага се сещам за друга началничка и пак пълна скръб - ФандАкова. Иначе нищо против жените, но всеки да се изявява там, където може.
123
0
 
0
 
! Отговори
марк до 112 преди 13 години
Бегом в ГУГАЛ - ГЕОДАКЯН!Чети, чети, чети..................
122
3
 
5
 
! Отговори
olele преди 13 години
Да бъдеш мъж от бялата раса, образован и по възможност християнин става се по трудно... Всички останали около теб се борят за някви права и буквално те мачкат, а ти седиш, усмихваш се и им даваш път напред, защото смяташ, че така е правилно и всеки почва да *** колкото може, без значение дали е заслужено или не.
121
1
 
4
 
! Отговори
До въпрос преди 13 години
За съжаление не съм избирал държавата в която да се родя, но никой няма тази привилегия! Емиграцията за мен и съпругата ми не е избор. И въобще не става въпрос за това, а за квотите! Що за безумие!? Някой на шега питаха какво става с ***, хомосексуалистите, травеститите, освободените от затвора ... ами с квоти при миньорите, докерите ...Значи да премахнем една дискриминация ще въведем друга. Е това ако не идиотизъм, здраве му кажи!!! Но то си има име - войнстващ феминизъм. Идеята за равнопр
120
0
 
1
 
! Отговори
До въпрос преди 13 години
Мила моя, с моето образовани и професия съвсем спокойно мога да си позволя да издържам жена и 2-3 деца и то не в някой друг живот, но в някоя друга страна - примерно страната на г-жа Рединг. За съжаление не съм избирал държавата в която да се родя, но никой няма тази привилегия! Емиграцията за мен и съпругата ми не е избор. И въобще не става въпрос за това, а за квотите! Що за безумие!? Някой на шега питаха какво става с ***, хомосексуалистите, травеститите, освободените от затвора ... ами
119
0
 
5
 
! Отговори
хах преди 13 години
Големи глупости! Бори се с дискриминацията, с дискриминация! А къде е основната идея човек да се оценява според качествата му, а не според пола, расата, религията и т.н...? Това изкуствено феминизиране на обществото не е правилно, както не е правилно жените да имат ограничени права например в арабския свят. Да не говорим, какво ще стане с раждаемостта. Една жена началник няма да има никакво време да отгледа едно нормално поколение и в резултат децата лесно тръгват в кривия път.
118
0
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Брюкселските толерасти да вземат да се образоват малко, а не да се опитват да заличат разликата между мъжа и жената! Защото ако Бог е имал такава идея е щял да направи човешкия род еднополов!/ в природата има примери на видове еднополови животни/!Да се прочете в Гугал - ГЕОДАКЯН! Човека е изяснил смисъла от съществуването на двата пола и е изяснил функциите им!
117
1
 
4
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Толерастите в Брюксел съвсем изтрещяват! Но става опасно , защото изкривяват естествение подбор, за работа! Та нали самото поставяне на въпроса за това да бъде назначен някой на работа защото е жена, гей или незнам какъв е вече дискириминация!Кога ли ще ни писне на нас - белите , хетеросексуални, мъже християни и ще се организираме, че вече ми писна от всевъзможни дискриминирани индивиди/то ***, то мюсулмани, то гейове, то жени..../.Крайно време е да вземем нещата в ръце и да въведем ред!!!
116
2
 
1
 
! Отговори
RE: глупак преди 13 години
Ей това ме накефи тотално, затова си позволявам да го копирам:къде забравихте лесбийките, гейовете, травеститите ? аз назнавам така - един мъж за цяр, един гей пасивен, хем носи хем женско, една стринка да качи печлбата поне на 56% и една лезбийка да и е компания и трима травестити! Травеститите са ключа към моя бизнес! те качват печалбата с 76%, обаче са малко кът у БГ-то та внасям от Тайланд. 6 месеца К*Рс в Банкя и это ме милионер. Сега търся едно безполово да видя колко ще качи печалбата ам

Спонсорирани публикации